BILSPORT: Snøen har begynt å slippe taket for alvor, og det betyr at barmarksesongen i norsk bilsport nærmer seg. Og den starter allerede til helgen med både gokartløp, bilcrossløp og rallyløp.
Under første runde i Vestlandsmesterskapet i gokart, på Reve kartring (bildet) på Jæren, kan KNA Klepp Motorsport nå melde at hele 172 førere er påmeldt i de forskjellige klassene. Disse utøverne skal nå få bryne seg på en oppgradert og faktisk forlenget bane som gokartmiljøet på sørvestlandet nå har stelt istand.
LES OGSÅ: Nå kan du sjekke ut Norges mestvinnende bilsportutøvere
LES OGSÅ: Disse fem fikk «Gullrattet» – og dette har de oppnådd i sine karrierer
Vi kan holde oss langs norskekysten og bevege oss litt lenger nord. Der åpner bilcrossesongen på Eikås motorsenter utenfor Bergen, med både junior trening, junior og seniorklasse i bilcross, pluss rallycrossklasse. Og her er det 75 førere klare til start ifølge påmeldingslistene fra NMK Bergen.
Og det skjer enda mer bilsport langs norskekysten, om vi nå flytter oss til Norges sydligste strøk og Lista, for der steller KAK i stand Vårsleppet som endelig er tilbake etter flere år med uheldige avlysninger. Her her det 35 påmeldte biler som er klare til dyst under årets første grusløp i rally.
GOKART: Sist helg gikk det tradisjonsrike løpet Jonas Trophy av stabelen hos NMK Modum og Sigdal med klassene Senior 125, Junior 125, Cadetti og Mini til start.
Slik endte det hele i finale 2 i samtlige klasser.
Resultater finale 2 - Jonas Trophy Senior 125 1) Timian Hauge Hafstad 10:33.150 2) Isak Remmen Hatle +4.513 3) Kasper Olsen +17.332 4) Pia Usele +25.776 5) Kristoffer Skjæringrud 1 runde 6) Henrik Lundteppen Skybak 20 runder -) Felix Alexander Hilton DQ Junior 125 1) Emil Bakkejord Bråten 10:36.325 2) Vebjørn Danielsson Glende +0.212 3) Johan Bones +12.143 4) Kristian Gether Gundersen +16.976 5) Peer Christian Svenkerud Opsal +22.192 6) Sander Stølan +23.965 7) Oliver Rognmo Hodge 6 runder 8) Matias Lien Jokerud 13 runder Cadetti 1) Iver Engelstad 11:05.899 2) Christer Thyren Aasheim +10.901 3) Kasper Nesset +10.997 4) Gunnar Henriksen +17.846 5) Emrik Asmyhr +18.932 6) Oscar Nygård Johansen +20.000 7) Alvin Olinus Adolfsen +23.600 8) Adrian Paulsen Sverstad +24.197 9) Sebastian Nicolaysen Borgen +30.761 10) Mikkel Engan Aasen +32.986 11) Noah N. Røren Sandsbråten +33.260 12) Liam Opsahl 5 runder 13) Amund Ravndal Polden 8 runder 14) Lukas Dalby Paulsen 8 runder 15) Wiliam Vigen Andersen 8 runder 16) Erik Vinna Gandrudbakken 8 runder 17) Mikkel Jakobsen 13 runder 18) Krister Lunde 18 runder 19) Sofie Ovrum Berget 18 runder Mini 1) Adrian Mikalsen 10:45.762 2) Markus Engan Aasen +2.835 3) William Andre Furuheim +3.742 4) Ole Alexander Sørlie Smistad +3.983 5) Elias Evensen Fossen +7.230 6) Philip Bakkegård +7.312 7) Aksel Remmen Hatle +7.875 8) Marcus Borgli Randgaard +8.079 9) Jenny Kvakkestad Nordvang +8.200 10) Liam Bredesen Golec +10.482 11) Daniel Stølan +12.579 12) Oliver Kristiansen Kamplien +13.373 13) Marcus Aalberg +13.379 14) Jasper Lian +20.788 15) Oskar Pham Berntsen +22.730 16) Julian Hoen Madsen +23.504 17) Kristian Bjørgen +26.453 18) Noel Grande Restad 11 runder 19) Birk B. Bendiksvoll 18 runder -) Åsmund Torgersen DQ
RALLY: Mads Østberg og Torstein Eriksen hadde støtt på noen problemer her og der gjennom helgen, men hang likevel på i pallkampen før søndagens seks etapper rullet i gang.
Så skulle det vise seg at konkurrentene falt fra en etter en, mens Østberg holdt et stabilt tempo. På SS9 passerte Østberg polske Marczyk på rent tempo, på SS10 rullet Simone Tempestini ut av pallkampen grunnet en punktering, og på SS11 måtte Andrea Mabellini bryte løpet.
Dermed lå Østberg fint plassert på andreplass bak finske Roope Korhonen før den siste etappen med power stage-status, og der klarte han å holde Marczyk bak seg i kampen om andreplassen. Dette er Østbergs første pallplass i EM siden nettopp Rally Ungarn i 2023, og han er nå nummer to i mesterskapet kun syv poeng bak nevnte Marczyk.
– Jeg er veldig fornøyd. For å være ærlig har det vært mange tøffe rally. Jeg var nærme å legge opp i fjor, og i årets første løp var det masse trøbnel når vi visste at vi hadde farten til å kjempe i toppen. Det har vært for lenge siden, og det har stresset meg litt, men jeg har mye erfaring med denne typen situasjoner så jeg prøver bare å holde meg rolig og gjøre jobben min, sa Østberg etter målgang.
Samtidig ble det et solid resultat for norsk-svenske Isak Reiersen. Unggutten ble nummer fire i sitt første løp utenfor Norden.
Og den norsk-svenske suksessen strekker seg lenger enn som så. I juniorklassen var Jørgen Eriksen igjen på plass som kartleser for svenske Calle Carlberg, og der ble det en solid seier til duoen i Opels Rally4-bil.
CROSSKART: Denne helgen har det blitt kjørt nye løp i RallyX, der vi i år har med to nordmenn. Thomas Eek Murstad og Vetle Try deltar begge i klassen som der omtales som Crosscar.
Til nå er det Murstad som har levert best av de to, men i Riga var det Vetle Try som sikret en norsk pallplass. I den første av to finaler imponerte Try med en kjempestart og påfølgende ledelse, men han ble da påkjørt av Lucas Orav og måtte følgelig ta til takke med 5. plass like bak Murstad.
I finale to skulle det gå bedre. Try startet løpet fra pole, og beholdt også ledelsen i starten, men han måtte til slutt gi tapt for de to estlandske førerne Armin Raag og Martin Juga som ble nummer 1 og 2 i begge finalene. Dette var Trys første pallplass i RallyX. Murstad kom ikke til finale denne gangen.
RallyX-sesongen ruller videre på finske Kymiring 14. og 15. juni.
LES OGSÅ: Derfor er crosskart mer attraktivt enn rally og rallycross
DRIFTING: Årets andre runde i Formula Drift stod for tur på ærverdige Road Atlanta, som vanlig med Fredric Aasbø og Simen Olsen til start. Og Road Atlanta blir sett på av Aasbø som hans klare favorittbane, der han har flerfoldige seire på CVen - senest i fjor.
Olsen var revansjelysten etter at han røk ut i Topp 32 i Long Beach for en måned siden, og kom seg nå ett hakk videre etter å ha slått ut Ben Hobson. Fredric Aasbø kom seg på sin side enkelt videre etter duell mit Nick Noback, og da bracket-oppsettet ha det til en helnorsk duell allerede i Topp 16, eller 8-delsfinalen om du vil. Dette var forøvrig fjorårets finaleduell, og da ingen reprise for det i 2025.
Her ble Aasbø et nummer for stor for sin landsmann, og da var det fjorårets sølvmedaljer som Norge måtte sette sin lit til denne helgen, i håp om en kopi fra i fjor. Men både Hiroya Minowa og Aurimas Bakchis i de neste duellene ble grei skuring for Aasbø, og med det var det duket for et heidundranes mestermøte i finalen.
Der skulle Aasbø møte sin eneste overmann i Formula Drift, den firedoble mesteren James Deane, skulle møte ham på andre siden av kjeglene. Med andre ord en ren kopi av sesongstarten hvor også disse to møttes til siste slutt.
Og det skulle bli en kamp mellom to store mestere verdig. Dommerne slet med å skille på førerne som hadde to ulike tilnærminger i finalen. Begge lead-kjøringene var plettfrie fra dem begge, og Aasbø gikk for lite margin og tett «proximity» - altså hvor tett du ligger på konkurrenten – i sine chase-forsøk. Deane på sin side kjørte mer aggressivt med mer vinkel på bilen, men duellene var for jevne til at dommerne slet med å skille dem.
Første ekstraomgang gikk enstemmig for seg, mens andre ekstraomgang ble stemt fram av dommerne i alle retninger - det vil si en stemme til Aasbø, en stemme til Deane og en ekstraomgang.
Men i det tredje forsøket kom dommerne fram til enighet, selv om denne duellen også ble ganske jevn og lik de andre. Men de fant Deanes framtoning hakket mer prestisjefylt enn Aasbøs innsats, og med det ble det irsk seier denne helgen, med en andreplass til Aasbø.
INDYCAR: Alex Palou startet fra pole position i lørdagens Sonsio Grand Prix på Indianapolis Motor Speedway, men det var Graham Rahal tok ledelsen omløpet fra start. Delvin DeFrancesco og Louis Foster fulgte bak Palou i en rekkefølge litt utenom normalen.
Rahal dro gradvis fra Palou, og etter noen runder ble Palou overraskende presset av DeFransesco som aldri før hadde fullført lenger fremme enn 12. plass i IndyCar. Palou dro dog fra og blandet seg igjen inn i seierskampen, mens DeFransesco til slutt fullførte som nummer 17.
Graham Rahal holdt ut lenge, men på runde 58 av 85 måtte han gi tapt for regjerende mester og mesterskapsleder Palou. Rahal ble så sendt inn til et tregt siste pitstopp, som medførte at han også forsvant ut av pallkampen. Graham Rahal vant i IndyCar-debuten tilbake i 2008, men han er ikke bortskjemt med seire. Han vant også fem løp fra 2015 til 2017, men har kjørt uten seier de siste åtte årene. Den rekken fortsetter tross hederlig innsats i Sonsio Grand Prix.
IndyCar er for mange kjent for kaos og tilhørende «caution» og «pacecar» for å rydde opp. Derfor var det spesielt at «caution» på runde 70 i forbindelse med at David Malukas kjørte ut var den aller første i 2025. I omstarten beholdt Palou ledelsen foran McLarens Pato O’Ward og Penskes Will Power. Slik ble også rekkefølgen over mål tolv runder senere.
Palou vant med det for tredje år på rad, og drar ytterlig i fra i mesterskapet. Nå er det Indy 500 som venter for førerne med treninger og kvalifisering kommende uke. Følg med i Parc Fermés helgeplanlegger for alle sendetider og direktelink til TV-sendingene!
I toppklassene kjemper turboene mot sugemotorene. Men i Supernasjonal klasse 2 blir det drakamp mellom fram- og bakhjulstrekkerne.
Jeg håper mitt første møte med bilsporten som en ordinær pappa er representativt for resten av norsk bilsport.
Årets racing-sesong er i gang her hjemme, og åpningen på Vålerbanen bød på spenning i flere klasser.
Med kokende motor klarte Andreas Bakkerud bragden han drømte om, men knapt turte å håpe på. Men showmannen var ikke alene om å lage dramatikk i årets første NM-runde i rallycross.
Dennis Olsen og teamkameratene viser gryende form før sesongens store høydepunkt.