SIMRACING: Max Verstappens E-sport-team Redline arrangerte i fjor «real racers never quit» som en virtuell erstatning for det avlyste Imola Grand Prix. Selv om forhåpentligvis ingen løp avlyses denne sesongen fortsetter tradisjonen, og denne gangen ekspanderes det fra en til hele seks runder.
Blant flere stjerner blir vår egen Dennis Hauger å finne til start. Blant førerne som så langt er bekreftet til mesterskapet skal Hauger i tillegg til Max Verstappen opp mot førere som Felipe Drugovich, Antonio Felix da Costa, Kevin van der Linde og Gabriel Bortoleto. Norske Ole Steinbråten som kjører for Team Redline til vanlig kommer også til start.
På seks ulike baner skal førerne konkurrere i både GT3-, Formel 4- og Formel 3-bil. Løpene kan sees på Twitch.
16. januar 20:00:
Runde 1 - GT3, Daytona
23. januar 18:00:
Runde 2 - F3, Silverstone
Runde 3 - F4, Mugello
30. januar 18:00:
Runde 4 - F3, Virginia International Raceway
Runde 5 - F4, Motorland Aragon
9. februar 20:00:
Runde 6 - GT3, Fuji
FORMEL 1: De siste par dagene har ryktene svirret om at Jack Doohan vil erstattes av Franco Colapinto før løpet på Imola. Nå er det bekreftet at det blir en realitet, men på noe spesielt vis.
Det er nemlig kun bekreftet at Colapinto skal kjøre de neste fem løpene. Hva som skjer etter det er uvisst. Forøvrig har et Formel 1-team kun lov til å bruke fire førere i løpet av en sesong, så om Colapinto skulle bli byttet ut med en ny fører når Alpine sitt makstak.
Samtidig er det klart at Doohan blir værende i teamet som reservefører. Det kan dermed ligge an til at han kan slippe til igjen om ikke Colapinto leverer godt nok.
Tirsdag ble det klart at det skjer endringer også i ledelsen. Teamsjef Oliver Oakes sluttet med umiddelbar virkning, og den svært omstridte rådgiveren Falvio Briatore tar over den rollen på ubestemt tid.
FORMEL 1: Det stormer i og rundt Alpine om dagen. Flere medier rapporterer at Jack Doohan byttes ut med Franco Colapinto med umiddelbar effekt, men før det har kommet en bekreftelse på den endringen kommer en annen nyhet.
Teamsjef Oliver Oakes slutter i jobben med umiddelbar virkning, og den omstridte rådgiveren Flavio Briatore tar over rollen på ubestemt tid. Oakes tok over jobben i fjor sommer, og nå er det altså slutt.
Spekulsjonene går på at det var arbeidsklimaet med nettopp Briatore som var årsaken bak den plutselige exiten. Briatore kom uventet inn i teamet i fjor etter å tidligere ha blitt utestengt på livstid fra Formel 1 grunnet "Crashgate". Den dommen ble i ettertid opphevet, og nå har Briatore gått fra å være rådgiver til å returnere til rollen som teamsjef.
FORMEL 1: Fra sesongstart har spekulasjonene gått rundt Jack Doohans Formel 1-fremtid. Alpine hentet før sesongen inn Franco Colapinto som reservefører, og nå tyder ferske rapporter på at han vil erstatte Doohan fra og med neste løpshelg på Imola.
Motorsport.com skriver at Alpine vurderer å bytte før neste løp, mens The Race rapporterer at Doohan allerede har blitt informert om at byttet vil skje.
Doohan måtte bryte sist helgs Miami Grand Prix allerede på første runde etter et sammenstøt med Liam Lawson. Doohan har kjørt syv Formel 1-løp uten å ta poeng.
Franco Colapinto gikk i fjor høst plutselig fra å være teamkamerat med Dennis Hauger i Formel 2 til å erstatte Logan Sargeant i Williams. Tross flere imponerende løp var det naturlig nok ikke plass da Carlos Sainz kom inn i teamet, og argentineren skiftet følgelig beite til Alpine som reservefører. Det ser ut til å betale seg.
Colapinto har massiv støtte fra hjemlandet ved en rekke sponsorer som allerede er med på Alpines spleiselag, og flere kan ventes å kaste seg på. Teamets omstridte nestor Flavio Briatore skal visst nok også være lysten på et raskt bytte.
Løpet på Imola er starten på en trippelheader med Monaco og Barcelona.
FORMEL 1: Max Verstappen rakk så vidt å overvære fødselen av sitt første barn før han ankom Miami, og der sikret han pole position på imponerende vis. Han forsvarte også den posisjonen fra start i søndagens løp, men det var ikke uten kontroverser.
Verstappen var langt ute i første sving, og andremann Lando Norris kom følgelig opp på siden av ham, men Norris måtte vike unna i en manøver som sendte han ned til sjetteplass. Norris mente han ble presset ut, men Verstappen fikk ingen straff for hendelsen.
Oscar Piastri kom seg på sin side forbi Antonelli og opp til andreplass tidlig i løpet, og han la så raskt press på Verstappen i kampen om ledelsen. På runde 14 kom han seg til slutt forbi nederlenderen. Da hadde Norris kommet seg opp på tredjeplass etter flere gode forbikjøringer, og nå var det hans tur til å utfordre Verstappen.
På runde 17 klarte Norris å komme seg forbi, men han ga fra seg plassen igjen etter å ha presset Verstappen ut. En runde senere kom Norris seg forbi igjen på samme sted, og denne gangen holdt han på den posisjonen. På dette tidspunktet hadde Piastri dratt fra i tet, og han kontrollerte inn til seier foran Norris.
For samtlige førere var det et pitstopp som gjaldt i dette løpet, men for noen gikk det raskere enn andre. Omtrent midtveis i løpet ble det aktivert en virtuell sikkerhetsbil, og da gikk George Russell inn for å gjøre unna sitt stopp. Mercedes-føreren sparte nok på det til å komme ut foran Max Verstappen, og han holdt fast på tredjeplassen frem til målgang. Det var hele 33 sekunder mellom Norris på andreplass og Russell på tredjeplass.
Et hakk lenger bak leverte Williams nok en solid helg, spesielt ved Alexander Albon som slo Mercedes-fører Andrea Kimi Antonelli i kampen om 5. plassen. Ferrari hadde håpet å ta igjen nevnte Antonelli, og slapp i en periode Hamilton forbi Leclerc med teamordre for å få til det, men det ble med 7. og 8. plass til Ferrari-førerne.
Miami Grand Prix 1) Oscar Piastri McLaren 2) Lando Norris McLaren +4,630 3) George Russell Mercedes +37,644 4) Max Verstappen Red Bull +39,956 5) Alexander Albon Williams +48,067 6) Andrea Kimi Antonelli Mercedes +55,502 7) Charles Leclerc Ferrari +57,036 8) Lewis Hamilton Ferrari +1:00,186 9) Carlos Sainz Williams +1:00,577 10) Yuki Tsunoda Red Bull +1:14,434 11) Isack Hadjar Racing Bulls +1:14,602 12) Esteban Ocon Haas +1:22,006 13) Pierre Gasly Alpine +1:30,445 14) Nico Hülkenberg Sauber +1 runde 15) Fernando Alonso Aston Martin +1 runde 16) Lance Stroll Aston Martin +1 runde 17) Liam Lawson Racing Bulls Brutt 18) Gabriel Bortoleto Sauber Brutt 19) Oliver Bearman Haas Brutt 20) Jack Doohan Alpine Brutt
INDYCAR: Regjerende mester Alex Palou hadde vunnet to av tre løp så langt denne sesongen, og på Barber Motorsports Park startet han for første gang i år fra pole position. Det var forøvrig på denne banen han tok sin første IndyCar-seier i 2021.
Penske-fører Scott McLaughlin startet ved siden av han, mens Colton Herta og Josef Newgarden jaget fra andre rad. Det var Palou som beholdt ledelsen i starten, og den holdt han fast på helt frem til han krysset mållinjen for siste gang. Palou har allerede vunnet like mange løp som han gjorde i fjorårets gullsesong.
Herta forsvant etter hvert ut av pallkampen etter et tregt pitstopp, og da var det Scott McLaughlin som sto igjen for å forsvare de siste pallplassene bak suverene Palou.
Barber Motorsports Park er en teknisk bane der forbikjøringer er krevende, men noen ble det likevel.Danske Christian Lundgaard imponerte igjen med et godt løp, og en god forbipssering av nevnte Scott McLaughlin hjalp han frem til en solid andreplass. McLaren-føreren står med tre av fire mulige pallplasser så langt denne sesongen.
McLauglin ble også sterkt presset av Rinus Veekay i kampen om tredjeplassen, men Penske-føreren holdt unna og sikret sesongens første pallplass.
IndyCar og Indy NXT fortsetter kommende uke med løp på Indianapolis Motor Speedway.
Den største klassen har definitivt fått mest oppmerksomhet. Men den største profilen av dem alle mener hele NM-sirkuset samlet er på en annen planet enn tidligere.
Tre sesonger med læring, uhell og middelmådig motor er over. Med alt på stell viser Adine Svartås (20) at hun kan bli den neste jenta til å prege NM-toppen i sin klasse i crosskart.
Få år etter debuten kjemper Vegard Klemetsen mot noen av verdens beste førere i internasjonal karting. Målet er å gå videre til Formel 4.
Teknisk trøbbel var nær ved å sette en stopper for NM-starten. Da er det fint å ha en ekstra bil man ikke fikk solgt stående i garasjen.
Dennis Hauger kjører denne uken på hjemmebane. Samtidig ser han frem til å forhåpentligvis oppleve «Month of May» og Indy 500 som IndyCar-fører neste år, og forhandlingene for å sørge for at det skjer starter nå.