RACING: Denne uken kom startlisten ut for 24-timersløpet på Spa-Francorchamps, kanskje det mest prestisjefylte enkeltløpet i verden for GT3-klassen. Løpet inngår både i langdistansedelen av GT World Challenge Europe, samt Interncontinental GT Challenge, og består da utelukkende av GT3-biler.
Og i år er det ny rekord. Intet mindre enn 76 biler i en og samme bilklasse, fordelt på fem særskilte førerklasser basert på lisensgradering. Dette er da Pro, Gold, Silver, Bronze og Pro-Am.
Per nå står én nordmann oppført på startlisten, og det er ikke overraskende Christian Krognes, som kjører fullt europeisk GT World Challenge-program sammen med Walkenhorst Motorsport, som fabrikkfører for Aston Martin. Krognes som forøvrig er blitt mest kjent for at han vant nettopp dette løpet tilbake i 2018.
LES OGSÅ: Christian blir fabrikkfører for Aston Martin
Men det er ikke utenkelig at flere nordmenn er på plass. Både Audi-teamet Sainteloc Racing og Porsche-teamet Dinamic GT har ledige seter i sine påmeldte biler, og begge disse teamene har nordmenn knyttet til seg. For Sainteloc kjører Marcus Påverud i International GT Open, og har kjørt 24-timeren på Spa tidligere. Påverud bekrefter at han er i forhandler om å fylle dette ledige setet som teamet har.
Enda større sannsynlighet er det at Marius Nakken endelig får kjørt løp igjen etter at han foreløpig har et uavklart program for 2025. Nakken har mange års tilknytning til Dinamic, og har attpå til deltatt på testene på banen denne uken. Sunnmøringen bekrefter også at han er nær en formell avtale om å få kjørt 24-timersløpet på Spa-Francorchamps.
LES OGSÅ: Dennis Olsen tilbake på pallen: – Veldig god forberedelse til Le Mans
En nordmann som mest sannsynlig ikke kommer til starter Dennis Olsen. Ford stiller med to biler i 24-timeren, og har rent formelt ett gullsete åpent, men etter det Parc Fermé forstår er ikke dette et sete som er forbeholdt Olsen, og Ford-føreren bekrefter selv at det ikke er noen ting som tyder på at han skal stille i år.
RACING: Løpshelgen er allerede i gang på Le Mans, hvor det prestisjefylte 24-timersløpet går av stabelen lørdag ettermiddag. Onsdag kveld var det klart for første del av kvalifiseringen, hvor de beste bilene i de ulike klassene gikk videre til hypoerpole.
Raskest av alle var Alex Lynn i Cadillac, og de er med andre ord en het kandidat til å sikre pole position torsdag kveld. Verre gikk det for Porsches bil nummer seks, som egentlig ble nummer fire i kvalifseringen. De er nå diskvalifisert for å ikke ha nådd minimumsvekten, og må starte løpet bakerst på griden.
Det medførte samtisig at Aston Martin fikk en bil videre til hyperpole. Skuffende var det også for Nyck de Vries, som hadde ansvaret for Toyotas bil 7. Han ble kun nummer 16, og de er dermed ikke med videre i hyperpole.
I LMGT3-klassen gikk Dennis Olsen videre til hyperpole. Les mer her, og se alle sendetider i vår helgeplanelgger!
Parc Fermé er på plass på Le Mans og følger begivenhetene tett. Følg med på nett og i sosiale medier (@parcfermeno)!
RACING: Denne uken kjøres det legendariske 24-timersløpet på Le Mans med Dennis Olsen på plass som Norges representant.
Onsdag ble første del av kvalifiseringen kjørt, og for Olsens Ford Mustang nummer 88 var det bronsefører Stefano Gatusso som hadde ansvaret. Han var nummer seks da kvalifiseringen ble avsluttet med et rødflagg, og de er dermed videre til hyperpole på torsdag. Den andre Ford-bilen ble slått ut som nummer 13.
Hyperpole kjøres i to deler, ikke ulikt Q2 og Q3 i Formel 1. Sølvfører Giammarco Levorato skal etter planen kjøre første del, og om han tar bilen videre til topp seks er det Olsen som kjører.
Parc Fermé er på plass på Le Mans og følger begivenhetene tett. Følg med på nett og i sosiale medier (@parcfermeno)!
FORMEL 1: Neste sesongs Formel 1-kalender er annonsert, og som ventet blir det flere endringer. Sesongen skal igjen starte i Australia, denne gangen 8. mars. Som i år er Ramadan årsaken til at sesongen ikke kan starte i Bahrain.
I mai skjer det flere endringer ved at Imola forsvinner fra kalenderen, og at Canada flyttes frem for å kjøres nærmere løpshelgen i Miami. Det medfører at det oppstår en ny krasj med Indy 500 ved løpet i Canada.
Monaco Grand Prix flyttes til den første helgen i juni, og følges opp av Barcelona som er inne i sitt siste kontraktsår. Sommersesongen fortsetter så godt som uendret frem til september, da Madrid kommer inn for første gang. Det hele avsluttes igjen med to trippel headere, og med finaleløpet i Abu Dhabi.
Det forventes å kjøres seks sprintløp også i 2026, men det er ikke klart hvor disse sprintløpene skal kjøres. Rapporter tyder på at det vil bli to tredagers tester i Barcelona og Bahrain før sesongstart.
Formel 1 2026 Australia 6. - 8. mars Kina 13. - 15. mars Japan 27. - 29. mars Bahrain 10. - 12. april Saudi-Arabia 17. - 19. april USA - Miami 1. - 3. mai Canada 22. - 24. mai Monaco 5. - 7. juni Spania - Barcelona 12. - 14. juni Østerrike 26. - 28. juni Storbritannia 3. - 5. juli Belgia 17. - 19. juli Ungarn 24. - 26. juli Nederland 21. - 23. august Italia 4. - 6. september Spania - Madrid 11. - 13. september Aserbajdsjan 25. - 27. september Singapore 9. - 11. oktober USA - Austin 23. - 25. oktober Mexico 30. oktober - 1. november Brasil 6. - 8. november USA - Las Vegas 19. - 21. november Qatar 27. - 29. november De forente arabiske emirater 4. - 6. desember
RACING: Emil Gjerdrum har kjørt sin andre løpshelg i en GT3-bil i GT Masters på Zandvoort, og det endte svært gledelig for nordmannen.
Gjerdrum fikk en god start på helgen med andreplass i kvalifiseringen, men en gridstraff medførte at han og teamkamerat Jonas Karklys måtte finne seg i å starte fra 12. plass. De to avanserte til 9. plass, og ble samtidig beste bil i PRO/AM-klassen.
Søndag var det Karklys som tok seg av kvalifiseringen, og denne gangen ble utgangspunktet en 7. plass. I dette løpet slo duoen til med en tredjeplass totalt, ledet an av Gjerdrum som hadde flere gode forbikjøringer underveis.
RALLY: Årets Rally Sardinia har vært krevende for de aller fleste. I forkant av de siste etappene var det kun Toyotas Sebastien Ogier og Hyundais Ott Tänak som var med i seierskampen.
Til slutt var det superveteran Ogier som klarte på beholde ledelsen og vinne løpet. 41-åringen kjører kun på deltid i Rally-VM, men dette er hans tredje seier for sesongen. Ingen førere har flere, og selv med to løp mindre kjørt enn de andre er han nå nummer to i sammendraget 19 poeng bak Elfyn Evans.
Bak Ogier og Tänak ble Kalle Rovanperä nummer tre, og han dro også med seg ti ekstrapoeng for å ha vært raskest både på den avsluttende etappen med Power Stage-status og på søndagen isolert sett. Han er nå nummer tre i sammendraget, et poeng bak Ogier.
I WRC 2 har ikke Oliver Solberg plukket poeng denne helgen, og på fredag mistet han 50 sekunder. Så ga norsk-svensken virkelig gass. Ni etappeseire og et forrykende tempo, samtidig som han unngikk mer trøbbel, medførte seier blant Rally2-bilene med over to minutter ned til nestemann.
Eventyret i norsk rallys toppklasse ble ikke særlig langt for Petter Sæves Waskaas, men den seiersvante unggutten ser på ingen måte mørkt på å hoppe ned til vepsebolet i nasjonalklassen.
Det flyter bak rattet for Jens Hvaal i år, og som åpenhjertelig avslører hvordan har fått en helt annen mental ro etter at han byttet bilsportgren.
Flere nordmenn har markert seg positivt på Le Mans gjennom historien. En av de har du kanskje ikke hørt om før, men historien er av de absolutt beste. Slik havnet Mario Hytten på Le Mans uten å ane hva han gikk til.
Flere hjemmeførere imponerte stort, og noen viste særdeles dominerende takter på Sørlandet.
I en beinhard smell i siden ble Andreas Aarhaug først slått i svime før han slet med kraftige pustevansker. Men billøpet fortsatte som før uten umiddelbare livstegn den første runden.