FORMEL 1: Europeiske TV-seere ble søndag pent nødt til å stille vekkerklokkene for å få med seg sesongstarten i Australia og Albert Park, og det var virkelig ikke forgjeves. Selv om regnværet var på vei bort fra banen like før start, etter å ha skyllet over området i timene før, var det likevel svært glatt da løpet satt i gang, og samtlige førere startet følgelig på intermediate-dekkene.
Isack Hadjars debut ble av det korte slaget. Franskmannen mistet kontrollen allerede under oppvarmingsrunden, og var dermed uten mulighet for å i det hele tatt starte løpet. Løpsstarten ble dermed utsatt femten minutter, for å få ryddet banen.
McLaren-førerne startet på de to fremste startposisjonene, men en rask Verstappen snappet fort opp andreplassen fra Oscar Piastri, imens Norris på sin side forsvarte ledelsen under løpets første runder. Løpets første sikkerhetsbil ble kalt ut like etter, da en annen debutant, Jack Doohan, mistet kontrollen og ble nødt til å bryte løpet. Det var dog ikke kun debutanter med vanskeligheter på den glatte banen, da også Carlos Sainz like etter fikk et ublidt møte med barrieren og følgelig var nødt til å kaste inn håndkleet.
Etter sikkerhetsbilperioden gikk løpet inn i en roligere periode, hvor Piastri etter hvert tok tilbake andrelassen fra den regjerende verdensmesteren. McLaren-førerne dro etter hvert ytterligere ifra i front, og hadde etter halvkjørt løp opparbeidet seg en ledelse på drøyt 16 sekunder til Verstappen på tredjeplass.
34 runder ut i løpet, og Alonso var nestemann i barrieren. Dermed ble sikkerhetsbilen igjen kalt ut for å samle førerne, på en opptørkende bane. Flere førere benyttet denne muligheten for å ta løpets første depotstopp, og erstatte eldre intermediate-dekk med mønsterløse. Da Alonsos Aston Martin var ryddet opp, var feltet igjen samlet og spenningsnivået tilbake.
Et ytterligere regnvær startet å nærme seg Albert Park, og selv om nevnte regnvær kun varte få runder, var styrken stor. Stort nok til at samtlige førere igjen ble nødt til å skifte ut mønsterløse dekk med intermediates. Oscar Piastri var en av dem som mistet grepet like før sitt depotstopp, og så vidt unngikk å bli stående fast i gresset. Hjemmeføreren kom seg likevel avgårde, til jubel fra tilskuerne, men andreplassen var historie.
Debutant Bortoleto og Liam Lawson var de neste førerne som fikk trøbbel på det glatte underlaget, og følgelig ble nødt til å bryte løpet. For tredje gang ble sikkerhetsbilen igjen plassert på banen, og med få runder igjen var banen startet å tørke opp. Flere førere og team var også heldige med timingen for sine depotstopp, og avanserte under dette flere posisjoner.
To av disse var Albon og Antonelli, som da befant seg på henholdsvis fjerde- og femteplass - bak Norris, Verstappen og Russell. Ferraris strategi viste seg på sin side ikke å innfri, og selvom Hamilton i kort tid ledet Australia Grand Prix, ble også de nødt til å skifte om til mønsterdekk under det siste regnværet og se ledelsen forsvinne.
Avslutningen ble en kamp mellom Lando Norris og fjorårets verdensmester Max Verstappen, som helt inn til siste sving kjempet om seieren. Verstappen lå under sekundet bak McLaren-føreren flere ganger, men en forbikjøring ble for risikabel på den fortsatt opptørkende banen - og det ble dermed Lando Norris som gikk først over mål, med Verstappen like bak.
Formel 1-sirkuset er tilbake allerede om en uke, da til neste runde hvor Kina er destinasjonen.
Australia Grand Prix 1) Lando Norris McLaren 1:42:06,304 2) Max Verstappen Red Bull +0.895 3) George Russell Mercedes +8.481 4) Andrea Kimi Antonelli Mercedes +10.135 5) Alexander Albon Williams +12.773 6) Lance Stroll Aston Martin +17.413 7) Nico Hülkenberg Kick Sauber +18.423 8) Charles Leclerc Ferrari +19.826 9) Oscar Piastri McLaren +20.448 10) Lewis Hamilton Ferrari +22.473 11) Pierre Gasly Alpine +26.502 12) Yuki Tsunoda Racing Bulls +29.884 13) Esteban Ocon Haas +33.161 14) Oliver Bearman Haas +40.351 15) Liam Lawson Red Bull brutt 16) Gabriel Bortoleto Kick Sauber brutt 17) Fernando Alonso Aston Martin brutt 18) Carlos Sainz Williams brutt 19) Jack Doohan Alpine brutt 20) Isack Hadjar Racing Bulls brutt
RACING: Dennis Hauger dominerte i det som var hans første løp i Indy NXT for en drøy måned siden, og i starten av mai fortsetter sesongen på Barber Motorsports Park.
I juni er det klart for det første av fire løp som kjøres på ovalbane, og dette er noe som frem til nå har vært helt ukjent territorium for Hauger. Tirsdag fikk nordmannen sin første test på en ovalbane, nærmere bestemt Nashville Superspeedway hvor Indy NXT-sesongen avsluttes i slutten av august.
Det ble kjørt to pass på henholdsvis tre og fire timer, og det siste passet ble avsluttet midnatt norsk tid. I det første passet noterte Hauger seg for 8. tid i det som altså var hans første pass på en ovalbane. Raskest var Myles Rowe.
Etter pausen skrudde Dennis opp farten ytterligere, og viste seg som raskest av alle. Flere ganger forbedret han egen tid, og han toppet til slutt listen foran Myles Rowe.
– Første test på en oval, og det var en veldig kul opplevelse. Jeg hadde det veldig gøy der ute. God dag på kontoret, og jeg ser frem til å komme tilbake hit senere i sesongen, sa Dennis Hauger etter testen.
Oveltest Nashville - pass 2 1) Dennis Hauger Andretti 25,5273 2) Myles Rowe Abel +0.0099 3) Lochie Hughes Andretti +0.1248 4) Salvador de Alba Andretti +0.1316 5) Bryce Aron HMD +0.2160 6) James Roe Andretti +0.2325 7) Jonathan Browne Chip Ganassi +0.2727 8) Jordan Missig Abel +0.2876 9) Ricardo Escotto Andretti +0.2926 10) Josh Pierson HMD +0.2963 11) Sebastian Murray Andretti +0.3061 12) Niels Koolen Chip Ganassi +0.3415 13) Caio Collet HMD +0.3782 14) Nolan Allaer HMD +0.4035 15) Hailie Deegan HMD +0.4115 16) Jack William Miller Abel +0.4285 17) Callum Hedge Abel +0.4483 18) Dave Hamilton Jr HMD +0.4683 19) Tommy Smith HMD +0.9609
RACING: I år utvider Ford sitt eget GT3-program, og ruller blant annet inn på Nürburgring og i DTM. Den norske Ford-føreren Dennis Olsen kjører i år full sesong i Langdistanse-VM inkludert 24-timersløpet på Le Mans, noen utvalgte løp i IMSA og NLS-løp på Nürburgring opp mot det velkjente 24-timersløpet på banen.
Det har også vært spekulert i at Olsen vil få en retur til DTM-sirkuset. Olsen står med en løpsseier i mesterskapet fra før, men det er nå klart at han ikke vil få muligheten til å jakte flere av de i 2025.
Ford stiller heller med Arjun Maini og Fabio Scherer i DTM. Maini har kjørt det de fem siste sesongene og kan skilte med tre pallplasser fra 2024-sesongen, mens Scherer er tilbake i mesterskapet etter en fem års pause. Ford kjørte sist i DTM i 1989.
PS: Likevel vil det være en nordmann i aksjon i DTM-sirkuset. Emil Heyerdahl skal nemlig kjøre tysk GT4, som er en supportklasse under DTM.
LES OGSÅ: Startet året i statene – nå vender Dennis snuta mot Europa igjen
RALLY: Tre runder er unnagjort i årets Rally-VM, og det er nå en liten pause før sesongen ruller videre i slutten av april. Fra 24. til 27. april kjøres Rally Kanariøyene for første gang som en VM-runde.
Startlisten er nå offentliggjort, og der kan vi se at superveteran Sebastien Ogier returnerer for Toyota. Franskmannen kjører et deltidsprogram for teamet, og vant åpningsløpet i Monte-Carlo, som også er det eneste løpet han har kjørt i år.
Det betyr samtidig at Takamoto Katsuta skal ta poeng for Toyotas andrelag sammen med Sami Pajari, da det er Ogier som prioriteres som poengplukker for hovedtemaet sammen med VM-leder Elfyn Evans og dobbel verdensmester Kalle Rovanperä. I Hyundai stiller den vante trioen Neuville, Tänak og Fourmaux, mens det er Munster og McErlean kjører for M-Sport.
I WRC 2 kjører Oliver Solberg, slik han skal gjøre hele sesongen, men han har ikke nominert dette løpet som et av de syv hvor han plukker poeng i mesterskapet. Der er det først og fremst brødrene Yohan og Leo Rossel som må levere, ettersom de plukker poeng.
FORMEL 2: Victor Martins kjører i år sin tredje Formel 2-sesong, men etter svake resultater i fjor stertet årets sesong uten Alpine-støtten han hadde hatt i flere år. Nå er det klart at han likevel støttes av et Formel 1-akademi. Williams kommer nemlig inn for å støtte franskmannen, som i 2022 vant Formel 3.
I Formel 2 kjører han i ART-teamet sammen med Luke Browning, som også er Williams-junior. Denne uken skal begge to i aksjon med Williams sin 2023-bil i programmet som tillatter testing av eldre Formel 1-biler.
– Dette er et nytt kapittel for meg, men målet mitt forblir det samme – å presse meg selv til det ytterste, både som person og som racerfører, og å komme til Formel 1. Williams er et ikonisk lag med en utrolig historie, og jeg er sikker på at dette er det beste stedet å være for å hjelpe meg å nå mine mål, sier Martins.
RACING: Mads Siljehaug var tilbake i manesjen igjen denne helgen med sesongstarten i GT4 America, og det startet enormt lovende med intet mindre enn pole position i første løp lørdag på Sonoma Raceway nord for San Francisco.
Og det så lovende ut i starten av løpet, der han holdt posisjonen i sin Toyota Supra GT4 mens løpet ble avbrutt med flere kjøringer. Men i en av restartene ble SIljehaug krasjet ut av kanadieren Alex Ellis, og med det var første løp ødelagt. Smellen kan du forøvrig se i videospilleren øverst i saken.
LES OGSÅ: Tilbake etter ufrivillig pause: – Vært klar siden jeg kjørte siste runde for to år siden
Løp to søndag kveld ble startet av teamkamerat Nicolai Elghanayan i Marco Polo Motorsports, der han ikke kvalifiserte like godt. Fra 19. posisjon tok han imidlertid bilen opp til 14. plass, før han så falt ned til 19. plass under pitstoppet hvor Siljehaug tok over.
Med sikkerhetsbil i pitstoppet fikk nordmannen bare 20 minutter igjen av løpet med grønnflagg - men han gjorde helt enorme opphentinger på kort tid. Etter bare fire runder var han helt oppe på en åttendeplass, og var i praksis på en syvendeplass før han utenfor bildet ble rammet av flere tidstap - hvor sistnevnte var en åpenbar smell da TV-bildene etterpå viste markante saker på Siljehaugs bil.
Dermed endte løp to nede på en 19. plass igjen etter at han viste et imponerende topptempo i store deler av sitt stint.
Gullgrossisten Simen Engsvik stiller med ny bil og turbomotor, men han håper ikke på at det vil gi en betydelig fordel.
Primært er crosskart et springbrett mot rally og rallycross. Men flere av Norges beste crosskartførere ser ingen grunn til å haste videre.
Dennis Hauger overraskes over Liam Lawsons Red Bull-exit, og støtter samtidig Isack Hadjars etter Marko-kritikk
Liam Lawsons kortvarige Red Bull-opphold skiller seg ut i et team som er kjent for å nettopp vrake førere etter kort tid.
Det ene utelukker ikke det andre. Torstein Eriksen har en interessant kabal for 2025 som muliggjør kartlesing for både Mads Østberg og Andreas Mikkelsen.