RACING: Denne helgen startet Emil Gjerdrums første sesong i GT3-racing i GT Masters, som kjøres som en del av DTM-sirkuset på Lausitzring. Gjerdrum kjører i Pro/Am-klassen med en amatørfører, men de får en 15 sekunders fordel i pitstoppene for å kunne kjempe om gode posisjoner med tilnærmet like forutsetninger som alle andre.
I lørdagens løp fikk Gjerdrum problemer med en snikpunktering i kvalifiseringen, og han startet følgelig som nummer 13 fra bakerste rad. Gjerdrum kjørte seg tidlig opp til 11. plass, og etter hvert også opp til 9. plass før de første førerne begynte å gjøre unna sine pitstopp.
Teamkamerat Jonas Karklys tok over bilen fra syvende startposisjon, men falt nedover slik at Gjerdrum tok over igjen som nummer 11. Unggutten leverte da en god oppkjøring til 7. plass.
LES OGSÅ: Slik skal Emil komme inn i varmen hos Lamborghini
I søndagens løp var det Gjerdrums teamkamerat Jonas Karklys som tok seg av kvalifiseringen. Han startet fra 12. startposisjon, men falt med en gang ned til 14. plass. Da det tidlig ble nødvendig med et rødflagg grunnet for våt bane var han nummer 13. I omstarten avanserte han en posisjon, før han etter hvert ga fra seg bilen til Gjerdrum.
Emil Gjerdrum kom ut som nummer ni etter at de hadde blitt liggende ute lenger enn flere av konkurrentene, men han tapte et par posisjoner i regnværet. Karklys tok over bilen igjen fra 11. plass, og han fullførte også som nummer elleve og sist av de fullførende bilene.
INDYCAR: Søndag kveld gikk et av verdens desidert største løp av stabelen på svært dramatisk vis. Indy 500 er løpet alle vil vinne, og denne gangen var det Alex Palou som klarte den bragden. Og det var svært etterlengtet.
Spanjolen har vunnet IndyCar tre ganger og leder suverent også denne sesongen, men han hadde aldri før vunnet et løp på en ovalbane. Hans første seier kom i legendariske Indy 500.
– For et fantastisk løp av hele teamet. Jeg kan ikke tro det. Det er fantstisk å være her, det er fantastisk å vinne. Det var noen øyeblikk i løpet hvor jeg følte meg veldig bra, men på slutten visste jeg ikke om jeg skulle klare å passere Marcus eller ikke. Jeg dikk det gjort. Første ovalseier, og for et sted å gjøre det på, sa Palou til Fox etter seieren.
200 runder medførte nok av dramatikk. Slik foregikk årets Indy 500.
Indy 500 ble dramatiske allerede før start da Penske-fører Scott McLaughlin krasjet under oppvarmingsrundene på en litt fuktig bane. Dermed var det over for McLaughlin som egentlig skulle starte fra tiende startspor, og maretittuken fortsatte for Penske-teamet etter skandalen med modifisere deler, som sendte Will Power og fjorårsvinner Josef Newgarden helt bakerst på griden.
I løpstarten var det pole-sitter Robert Shwartzman som tok ledelsen foran McLarens Pato O’Ward. Like etterpå smalt Marco Andretti i veggen etter et sammenstøt med Jack Harvey. Det medførte løpets første «caution», som varte frem til runde 10 av 200.
I omstarten var det Pato O’Ward som tok over ledelsen, før 48 år gamle Takuma Sato passerte han like etterpå. Samtidig avanserte svenske Felix Rosenqvist til tredjeplass, og slik forble styrkeforholdet i toppen frem til det ble aktivert en ny «caution» på runde 19 grunnet regnvær.
LES OGSÅ: Skandale før Indy 500: Dette har det mektige Penske-teamet gjort galt
Under «caution» gikk toppførerne inn i pit for første gang. Der ble det hektisk for flere, mens Andretti utførte 2022-vinner Marcus Ericssons stopp så raskt at han kom ut foran O’Ward og Rosenqvist, mens Shwartzman raste nedover og ut av pallkampen.
I teten var det Rossi som ledet feltet ut igjen etter caution på runde 31 foran teamkamerat Christian Rasmussen og teameier Ed Carpenter, som forøvrig har norske Ayla Ågren som spotter. Da alle førerne hadde gått inn til sine første stopp var det veteranen Jack Harvey som ledet foran Takuma Sato og Rinus Veekay, men Harvey hadde vært inne til sitt første stopp tidligere enn de andre og forsvant ut igjen av toppkampen i det han gikk tilbake i pit.
LES OGSÅ: – Du må hele tiden være tre trekk foran de andre
I det løpet nærmet seg halvkjørt ble det dramatisk i pitlane. Først oppsto det brann hos Alexander Rossi, så krasjet Rinus Veekay før det hele ble avsluttet med at polesitter Robert Shwartzman kjørte på egne teammedlemmer i pit og ødela bilen i prosessen.
Da det ble grønt flagg igjen ute på banen gikk det galt for Kyle Larson. Han feiler dermed på å fullføre dobbelen med Indy 500 og NASCAR-løpet Coca Cola 600 for andre år på rad. Larson dro med seg Kyffin Simpson, og samtidig forsvant Sting Ray Robb ut av løpet.
På neste omstart ble det med en gang «caution» igjen etter en spektakulær nesten-snurring fra Christian Rasmussen.
I neste omstart var det Devlin DeFransesco som ledet, mend et var i praksis førerne bak som nå markerte seg i seierskampen. Conor Daly ledet der an foran David Malukas og Alex Palou.
Daly fikk trøbbel med dekkene med 35 runder igjen å kjøre, og måtte gå inn tidligere enn det som var ideelt for egen strategi. Malukas ledet nå i praksis løpet foran Palou, ikke minst da ledende Hunter-Reay støtte så på trøbbel i pit og dermed var ute av seierskampen, før Malukas og Palou gikk inn til sine siste stopp med 30 runder igjen av løpet.
Marcus Ericsson tok på dette tidspunktet over ledelsen på en annen strategi, men var likevel i den reelle seierskampen nok en gang. Med 14 runder igjen kastet Alex Palou seg forbi Ericsson, og tok over ledelsen i løpet.
På siste runde var det Alex Palou som ledet an foran Ericsson, og rett før sutt ble det en siste «caution». Dermed gikk seieren til Alex Palou. Marcus Ericsson og Davis Malukas tok de to siste pallplassene, mens det var Pato O’Ward og Felix Rosenqvist som fylte opp topp fem.
IndyCar-sesongen ruller videre allerede kommende helg i Detroit. Da er også Dennis Hauger på plass i Indy NXT.
LES OGSÅ: Ekslklusivt Kenny Bräck-intervju
LES OGSÅ: Tom Snevas norske bakgrunn
LES OGSÅ: Ayla Ågren er spotter i årets Indy 500: – Du må hele tiden være tre trekk foran de andre
LES OGSÅ: Skandale før Indy 500: Dette har det mektige Penske-teamet gjort galt
LES OGSÅ: Kenny Bräck: – Jeg er jo nesten nordmann, kan du si!
Robert Shwartzman joins @JamieLittleTV to discuss what happened when he hit the wall on his pit stop. pic.twitter.com/LTvZeiosJS
KYLE LARSON LOSES CONTROL ?
— NTT INDYCAR SERIES (@IndyCar) May 25, 2025
The No. 17 @ArrowMcLaren is OUT of the #Indy500. pic.twitter.com/shImdxZPqb
VEEKAY SPINS ON PIT LANE ?
— NTT INDYCAR SERIES (@IndyCar) May 25, 2025
The #Indy500 is currently under caution on Lap 87. pic.twitter.com/5vDzhFPfyJ
Robert Shwartzman joins @JamieLittleTV to discuss what happened when he hit the wall on his pit stop. pic.twitter.com/LTvZeiosJS
— INDYCAR on FOX (@IndyCarOnFOX) May 25, 2025
Here's an on-board look at what happened during Scott McLaughlin's crash during the pace laps of the #Indy500 pic.twitter.com/EvSpnIgGBB
— INDYCAR on FOX (@IndyCarOnFOX) May 25, 2025
FORMEL 4: Marcus Ahlmann Sæter har levert en solid helg i italiensk Formel 4 på Vallelunga. Unggutten ble nummer syv totalt og tredje beste rookie i sitt første løp, og nummer fire totalt og beste rookie i løp to.
Søndag ettermiddag var det klart for finaleløpet med de 36 beste førerne til start. Her rullet Sæter i gang fra syvende startposisjon. En kaotisk start medførte at nordmannen var nummer fem da sikkerhetsbilen rullet inn i pit etter å ha samlet opp feltet grunnet vrakrester på banen.
Sæter beholdt femteplassen helt frem til målgang, og han ble samtidig andre beste rookie-fører. Han er nå nummer ni i førermesterskapet, og nummer fire i rookie-mesterskapet.
FORMEL 1: Det brygget opp til taktikkeri av dimensjoner under årets utgave av Monaco Grand Prix. Med to obligatoriske pitstopp i vente, lå alt til rette for flere varianter av ulike strategier, som potensielt ville åpne opp for nye og alternative scenarioer enn hva man er blitt vant til i fyrstedømmets gater de siste årene.
Og selv om både Gabriel Bortoleto og Pierre Gasly var i veggen tidlig i løpet, så unngikk løpet på mirakuløst vis sikkerhetsbil. Også Fernando Alonsos motorhavari utløste ikke noe annet enn gulflagg en kort periode.
Racing Bulls viste tidlig en ny strategivariant ved å gi Isack Hadjar to tidlige pitstop mens Liam Lawson holdt igjen mye av feltet for å gi Hadjar rom for dette. Racing Bulls lekte både med Williams og Mercedes på strategien tidlig i løpet, som begge en lang periode ble holdt i sjakk uten at de gjorde nevneverdige lure trekk selv.
– Det var Racing Bulls som satte standarden for det taktiske spillet, konkluderte Viaplay-ekspert Thomas Schie.
Williams viste deretter mer taktisk samspill mellom førerne ved å lage luft til hverandres pitstop-perioder, der de regelrett lekte med Mercedes som framstod helt tiltaksløse.
Bedre ble det ikke av at George Russell forsøkte bevisst å tjene på å kutte banen og ta en 5-sekunders straff, i håp om at vinninga gikk opp i spinninga. Lite visste han at dommerne ville belønne den salgs manøver med gjennomkjøringsstraff i pitlane. Først på runde 64 skulle Russell ta sitt første av to pitstopp
I tet stabiliserte tempoet seg med Verstappen lenge i ledelse da han valgte å drøye pitstoppene sine så lenge som mulig. Norris og Leclerc unnagjorde sine to uten store avvik og holdt sine respektive posisjoner utifra startgriden, men alt hvilte på løpets utvikling i forhold til Verstappens taktikk - som åpenbart var avhengig av et rødflagg på tampen for å ha reelt håp om å stjele seieren.
Så ble avslutningen en svært intens kamp mellom Norris og Leclerc, men også Piastri meldte seg på rett bak hjemmeføreren. Verstappens desperate håp om rødflagg før de to siste rundene svinnet hen, og nederlenderen måtte kapitulere på den nest siste runden og sende Lando Norris opp i ledelse.
Med fri bane viste Norris at han åpenbart hadde et stort reservelager å disponere hva tempo angår, og stakk fra Leclerc umiddelbart på første forsøk i de to gjenstående rundene. Dermed ble seieren til slutt ganske soleklar, og med det har Lando Norris slått kraftig tilbake etter at teamkompis Oscar Piastri tidligere i sesongen har bygd overtaket i McLaren-feltet.
Monaco Grand Prix | ||
1) Lando Norris | McLaren | 1:40:33,843 |
2) Charles Leclerc | Ferrari | +3,131 |
3) Oscar Piastri | McLaren | +3,658 |
4) Max Verstappen | Red Bull | +20,572 |
5) Lewis Hamilton | Ferrari | +51,387 |
6) Isack Hadjar | Racing Bulls | +1 runde |
7) Esteban Ocon | Haas | +1 runde |
8) Liam Lawson | Racing Bulls | +1 runde |
9) Alexander Albon | Williams | +2 runder |
10) Carlos Sainz | Williams | +2 runder |
11) George Russell | Mercedes | +2 runder |
12) Oliver Bearman | Haas | +2 runder |
13) Franco Colapinto | Alpine | +2 runder |
14) Gabriel Bortoleto | Kick Sauber | +2 runder |
15) Lance Stroll | Aston Martin | +2 runder |
16) Nico Hülkenberg | Kick Sauber | +2 runder |
17) Yuki Tsunoda | Red Bull | +2 runder |
18) Kimi Antonelli | Mercedes | +3 runder |
- Fernando Alonso | Aston Martin | brutt |
- Pierre Gasly | Alpine | brutt |
FORMEL 4: Helgas tredje løp i den italienske Formel 4-helgen på Vallelunga ble kjørt søndag morgen, med Marcus Ahlmann Sæter fra sjette startposisjon. Og den unge nordmannen fortsetter å vise lovende progresjon i sin debutsesong som internasjonal formelbilfører.
Nordmannen hadde en kanonstart på løpet, og var tidlig oppe og snuste på både andreplass og tredjeplass. Men litt tempo manglet til de raskeste, så Sæter ramlet til slutt tilbake til fjerdeplass og etterhvert femteplass - men unggutten viste stabilt tempo og holdt seg oppe i tetgruppa i løpet. Og det var aldri noe i tvil om hvem som var den beste rookie-føreren i feltet.
LES OGSÅ: Marcus (16) klar for Formel 4-debut: – Jeg må være mer forsiktig
LES OGSÅ: Martinius etter Monaco-seier: – Ikke det verste stedet å vinne et sprintløp
Samtidig pådro italienske Emanuele Olivieri seg en straff og ramlet langt ned fra sin tredjeplass. Dermed rykket Sæter opp til fjerdeplass og med det klart sesongbeste i italiensk Formel 4. I tillegg sikret han seierspokalen for rookie-førerne.
Den amerikanske Andretti-junioren Sebastian Wheldon vant løpet i overlegen stil foran landmannen Alex Powell. Sæters teamkompis Maksimilian Popov tok tredjeplassen.
Ayla Ågren er spotter under Indy 500. Hun sammenlikner det med sjakk, hvor brikkene hennes er biler som kjører i 370 kilometer i timen.
Kenny Bräck er mannen som har vunnet Indianapolis 500, blitt tilbudt kontrakter i Formel 1, og overlevd en av tidenes største ulykker i moderne racing. Selv er han svensk, født og oppvokst et steinkast unna grensen til Norge, men omtaler seg selv likevel som «nesten norsk».
Det ble norsk jubel i Monacos gater da Martinius Stenshorne vant sitt andre Formel 3-løp. Til Parc Fermé forteller unggutten om slagplanen for søndagens hovedløp, og ikke minst for den kommende løpshelgen i Barcelona.
Den ene savner større deltakelse i Norge. Den andre har knapt testet en racingbil med tak. Nå skal ungguttene Eirik Wenaas-Schei og Peder Saltvedt få kjenne på en usminket og heftig smak på bilsportens mektigste arena.