RALLY: Tirsdag slapp Hyundai utseendet på årets Rally1-bil som benyttes i Rally-VM, og med det er samtlige tre biler i toppklassen nå lansert og presentert for 2024. Etter to år med mer eller mindre identisk design velger Hyundai nå en litt annen framtoning på sin bil.
Deres lyseblå profilfarge får større andel av flatene på bilen, i motsetning til de foregående årene i WRC hvor det er oransje og mørkeblå som har vært hovedfargene. Men utover dette beholder Hyundai sin egen etablerte identitet hva gjelder både fargeprofil og sponsorer.
Hyundai satser i år med Ott Tänak og Thierry Neuville som likeverdige fulltidsførere. Tredjebilen deles av norske Andreas Mikkelsen, finske Esapekka Lappi og spanske Dani Sordo.
RALLY: Denne helgen gjør et nytt løp sin VM-debut da Rally Kanariøyene for første gang kjøres som en del av det aller gjeveste mesterskapet. Dette er også et interessant løp i kraft av å være det første på asfalt denne sesongen.
Det hele rullet så smått i gang torsdag med en kort shakedown. Raskest av alle var Toyotas Kalle Rovanperä, som nok er ute etter å slå tilbake etter en litt rufsete sesongstart. Han toppet listen foran teamkamerat Takamoto Katsuta, mens Hyundai-duoen Neuville og Tänak deler tredjeplassen.
I WRC 2 gjorde norsk-svenske Oliver Solberg kun et forsøk, og det holdt kun til en beskjeden 20. plass. Solberg plukker ikke poeng i mesterskapet denne helgen.
Fredag begynner tidene å bety noe med seks etapper på programmet. Se alle sendetider i alle grener i vår helgeplanlegger!
Shakedown topp 20 - beste forsøk 1) Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen Toyota 4:10,0 2) Takamoto Katsuta / Aaron Johnston Toyota +2,5 3) Ott Tänak / Martin Järveoja Hyundai +2,9 3) Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe Hyundai +2,9 5) Elfyn Evans / Scott Martin Toyota +3,0 5) Sébastien Ogier / Vincent Landais Toyota +3,0 7) Adrien Fourmaux / Alexandre Coria Hyundai +4,7 8) Sami Pajari / Marko Salminen Toyota +5,5 9) Grégoire Munster / Louis Louka Ford +7,0 10) Josh McErlean / Eoin Treacy Ford +7,9 11) Nikolay Gryazin / Konstantin Aleksandrov Škoda +10,4 12) Alejandro Cachón / Borja Rozada Toyota +11,2 13) Yohan Rossel / Arnaud Dunand Citroën +11,9 14) Léo Rossel / Guillaume Mercoiret Citroën +12,4 15) Roberto Daprà / Luca Guglielmetti Škoda +12,4 16) Emil Lindholm / Reeta Hämäläinen Škoda +12,9 17) Mathieu Franceschi / Lucie Baud Toyota +13,2 18) Georg Linnamäe / James Morgan Toyota +13,7 19) Robert Virves / Jakko Viilo Škoda +13,9 20) Oliver Solberg / Elliott Edmondson Toyota +14,5
RALLY: Norsk-svenske Isak Reiersen ruller videre i egen Rally2-karriere der hovedsatsingen i år er det svenske mesterskapet, men med internasjonale løp hjemme i Sverige er det selvsagt passende å også vise seg frem der. I vinter kjørte han VM-runden Rally Sverige for andre gang, og i slutten av mai skal han kjøre den svenske EM-runden Royal Rally of Scandinavia like over grensen for tredje år på rad.
Men denne gangen utvides satsingen i EM. Det blir nemlig totalt tre løp i årets sesong. I tillegg til runden på hjemmebane blir det Rally Ungarn fra 9. til 11. mai og Rally Polen fra 13. til 15. juni. Følgelig blir det noen travle uker for unggutten.
Fra før er det klart at Mads Østberg og Frank Tore Larsen skal kjøre den svenske EM-runden med sine respektive kartlesere, og at Jørgen Eriksen er på plass i høyrestolen ved siden av svenske Calle Carlberg. Sunniva Rudi ventes å kjøre som kartleser for Dennis Rådström ettersom at også det svenske mesterskapet skal kjøre løpet. Med over en måned igjen til løpsstart ventes det at flere nordmenn finner veien over grensa.
LES OGSÅ: Mads hadde bestemt seg for å slutte – derfor fortsetter han i EM
INDY NXT: Pausen fra sesongstarten i Florida til neste løp i Alabama er på omlag to måneder, men Dennis Hauger ligger ikke på latsiden likevel. Denne uken ble det arrangert en mer lukket Indy NXT-test på Mid-Ohio-banen som de skal kjøre på senere i år, og naturlig nok også Haugers første turer på denne banen i virkeligheten.
Det er ikke kunngjort noen tider fra testingen, men både på melding fra manager Harald Huysman og senere i et videooklipp postet på sosiale medier, så rykker de nå ut og melder at Hauger var raskest på begge treningspassene som ble gjennomført.
– Vi fikk testet en del ting. Det er en bane teamet har lsitt litt på tidligere, så vi hadde ting å finne ut av og prøve fram. Men totalt veldig bra, vi var raskest både på formiddagen og ettermiddagen, med Collett som en av de nærmeste som også vant her i fjor. Så han blir en tøff mostander på den banen spesielt. Men en god følelse inn mot løpshelgen i Alabama neste uke, så jeg gleder meg veldig mye til å komme tilbake igjen. Det har vært en lang pause, oppsummerer Hauger.
LES OGSÅ: Nå kommer Hauger-effekten i gokart: – Kjempekult å se
LES OGSÅ: Dette tenker Dennis om Red Bull-bonanzaen
LES OGSÅ: Slik forklarer Dennis nøkkelen bak den store dominansen
BILCROSS: Også i år arrangerer Norges Bilsportforbund talentkonkurransen Bilcross Jr. Challenge, der vinneren stikker av med 30.000 kroner. Finalen arrangeres på Gardermoen Motorpark 1. mai med ulike øvelser på programmet.
I år er det disse fem som har blitt plukket ut som finalister:
- Lucas Utne Paulsen, NMK Lofotoen- Mats Otterstad Aasbjørg, NMK Verdal og Levanger
- Robin Hårberg, NMK Verdal og Levanger
- Odin Aaslund, NMK Hamar
- Anniken Lindfjord, NMK Elverum
– Vi fikk inn svært mange gode søknader, og som alltid er det en vanskelig oppgave å plukke kun fem finalister, men vi mener vi har plukket ut fem godt kvalifiserte finalister med litt forskjellig erfaring, både jenter og gutter og førere fra store deler av Norge, sier Therese Bruer Larsen fra Bilcrosseksjonen i Norges Bilsportforbund.
FORMEL 1: For det første gang på 15 år leder nå en australier VM i Formel 1. For årets tredje seier for Oscar Piastri var et faktum etter at han kontrollerte store deler av løpet fra en kanonstart.
For han var først inn i første sving fra andre startposisjon, men Max Verstappen nektet å vike i duellen inn i første sving. Dette likte dommerne dårlig, som belønnet Verstappen med en 5-sekunders straff da han ikke ga fra seg plassen til McLaren-føreren.
Straffen ble utløst under pitstoppet, og siden var det ingen grunn for Piastri til å se seg selv tilbake i speilet. Dog hadde Verstappen absolutt vinnertempoet inne, for det skilte bare 2,8 sekunder mellom tetduoen etter at løpets 50 runder var kjørt.
Siden ble det heller fokus på duellen om den siste pallplassen, der Lando Norris satte igang et realt magadrag der han måtte starte fra en tiende startposisjon etter krasjen på kvalifiseringen. Norris plukket plassering etter plassering, og startet på en alternativ strategi med harde dekk - hvilket gjorde at Norris tok sitt depotstopp en del senere.
Og på friske mediumdekk spiste han seg raskt inn på Leclercs tredje posisjon, men det holdt akkurat ikke for briten til å komme i angrepsposisjon til å ta den siste pallplassen.
Utover dette krydde det ikke av spenningsmomenter i løpet. Den største dramatikken skjedde på første runde der et sammenstøt mellom Pierre Gasly og Yuki Tsunoda endte med at begge måtte bryte løpet. Dette utløste også en tradisjonsrik sikkerhetsbil i Jeddahs «gatebane», som dermed opprettholder «streaken» på 100 prosent uttelling på sikkerhetsbil i arrangementets fem år lange historie.
Konklusjonen etter Saudi-Arabia Grand Prix er altså at Oscar Piastri nå har tatt over VM-ledelsen, for første gang at en australier er på topp siden Mark Webber ledet VM etter Japan Grand Prix tilbake i 2010. Marginen ned til teamkamerat LAndo Norris er nå på 10 poeng, som igjen på sin side har bare to poeng til Max Verstappen
Saudi-Arabia Grand Prix 1) Oscar Piastri McLaren 2) Max Verstappen Red Bull +2.843 3) Charles Leclerc Ferrari +8.104 4) Lando Norris McLaren +9.196 5) George Russell Mercedes +27.236 6) Andrea Kimi Antonelli Mercedes +34.688 7) Lewis Hamilton Ferrari +39.073 8) Carlos Sainz Williams +64.630 9) Alexander Albon Williams +66.515 10) Isack Hadjar Racing Bulls +67.091 11) Fernando Alonso Aston Martin +75.917 12) Liam Lawson Racing Bulls +78.451 13) Oliver Bearman Haas +79.194 14) Esteban Ocon Haas +99.723 15) Nico Hülkenberg Kick Sauber +1 runde 16) Lance Stroll Aston Martin +1 runde 17) Jack Doohan Alpine +1 runde 18) Gabriel Bortoleto Kick Sauber +1 runde 19) Yuki Tsunoda Red Bull brutt 20) Pierre Gasly Alpine brutt
Lance Stroll mener hvem som helst i et svakt team hadde hatt minst like dårlig kvalifiseringsstatistikk som ham. Vi har tatt kanadieren på ordet og laget en svært detaljert oversikt og kalkulator over alle Q1-exitene i historien i Formel 1-sporten.
Årets fem første Formel 1-løp er overstått. Her er aktørene som har imponert i større og mindre grad så langt.
Dennis Olsen føler de er godt i rute, selv om det ble poengløst på Imola denne helgen.
Førerne har ikke vært spesielt fornøyd med FIAs håndtering av språkbruk i Rally-VM. Nå har partene kommet frem til en løsning.
I 1986 fikk Allen Berg oppfylt sin store drøm – å kjøre blant verdenseliten i Formel 1. Med førere som Senna, Prost og Mansell som konkurrenter, så var en guttedrøm de færreste fikk realisert. Nå forteller kanadieren eksklusivt til Parc Fermé om hva som fikk han opp til bilsportens elitedivisjon.