RALLY: Verdensmesterskapet går denne helgen inn i sin femte runde, og det hele ble satt i gang allerede torsdag kveld. Sett bort ifra formiddagens shakedown, var kveldens fartsetappe også den eneste som skulle kjøres torsdag. Resterende fartsetapper fortsetter fra fredag og helt til og med søndag. Totalt 344 kilometer, fordelt på 24 fartsetapper.
Dagens første og eneste fartsetappe var en publikumsvennlig superspesial, som strakte seg over 2,9 kilometer. Raskest gjennom denne var VM-leder Elfyn Evans, med 0,2 sekund forsprang. På andre- og tredjeplass fulgte Sebastien Ogier og Ott Tänak som fullførte etappen med identisk tid.
Oliver Solberg er også på plass denne helgen, sammen med Elliot Edmondson i kartleserstolen. Toyota-duoen matchet dog ikke tidene til klassens raskeste førere, og fullførte etappen drøyt tre sekunder bak raskeste fører i WRC 2-klassen. Tre sekunder er på en annen side ikke stort, når det gjenstår omlag 340 kilometer med fartsetapper. Solberg viste samtidig glede over at arrangørene hadde lagt ved obligatoriske "donuts" underveis i etappen.
– Forsøker fortsatt å få en god følelse med bilen, fin gjennomkjøring, elsker å kunne ta lovlige donuts, sa Solberg like etter målgang.
LES OGSÅ: Driftet i kjent Formel 1-sving – slik reagerer Oliver på straffen fra FIA
VM-runden fortsetter fredag, som består av hele ti fartsetapper. Fire av disse skal tilbakelegges allerede imorgen formiddag.
Rally Portugal, etter SS1 | ||
1) Elfyn Evans / Scott Martin | Toyota | 2:18.1 |
2) Sébastien Ogier / Vincent Landais | Toyota | +0.2 |
3) Ott Tänak / Martin Järveoja | Hyundai | +0.2 |
4) Adrien Fourmaux / Alexandre Coria | Hyundai | +0.4 |
5) Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe | Hyundai | +0.6 |
6) Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen | Toyota | +1.3 |
7) Takamoto Katsuta / Aaron Johnston | Toyota | +1.9 |
8) Sami Pajari / Marko Salminen | Toyota | +4.1 |
9) Nikolay Gryazin / Konstantin Aleksandrov | Skoda | +4.3 |
10) Mārtinš Sesks / Renārs Francis | Ford | +5.0 |
FORMEL 1: Blant mange fredagstreninger i løpet av en sesong er den første treningen i Europa blant de aller mest interessante for teamene. Nå kommer nemlig mange team med store oppgraderinger på bilene, og dette var den første muligheten til å teste ut de i praksis.
Denne helgen reintroduseres de svært myke C6-dekkene som soft-dekk, mens medium er C5 og harde dekk er C5. Målet med å ha så myke dekk er å sørge for mer spenning i løpet, som tidligere har medført et pitstopp for de fleste.
Samtlige førerne testet disse mykeste dekkene i løpet av treningen, og det var til slutt McLaren som toppet listen med Piastri foran Norris, mens Williams-fører Carlos Sainz ble nummer tre. Det var i det hele tatt jevnt med samtlige førere innen 1,1 sekund, og de fem fremste innenfor et tidel.
Treningen foregikk uten stor dramatikk fremtid Sauber-fører Gabriel Bortoleto kjørte ut av banen med et par minutter igjen å kjøre, og det ble det siste som skjedde. Formel 1-førerne fortsetter med en ny trening senere i dag - se samtlige sendetider i vår helgeoplanlegger!
Trening 1 1) Oscar Piastri McLaren 1:16.545 2) Lando Norris McLaren +0.032 3) Carlos Sainz Ferrari +0.052 4) George Russell Mercedes +0.054 5) Lewis Hamilton Ferrari +0.096 6) Pierre Gasly Alpine +0.151 7) Max Verstappen Red Bull +0.360 8) Alexander Albon Williams +0.377 9) Gabriel Bortoleto Kick Sauber +0.380 10) Nico Hülkenberg Kick Sauber +0.453 11) Lance Stroll Aston Martin +0.487 12) Charles Leclerc Ferrari +0.532 13) Andrea Kimi Antonelli Mercedes +0.549 14) Fernando Alonso Aston Martin +0.576 15) Liam Lawson Racing Bulls +0.741 16) Yuki Tsunoda Red Bull +0.811 17) Franco Colapinto Alpine +0.828 18) Oliver Bearman Haas +0.901 19) Isack Hadjar Racing Bulls +1.096 20) Esteban Ocon Haas +1.117
FORMEL 3: Nå ruller sesongen videre for Martinius Stenshorne og de andre Formel 3-førerne. Tre løpshelger på rad venter med Imola, Monaco og Barcelona på programmet.
Det hele startet med en trening fredag morgen, før det er klart for kvalifisering senere i ettermiddag. Lørdag markerer Stenshorne nasjonaldagen med å kjøre sprintløp, før det er klart for hovedløpet med flest poeng i spill søndag. Se alle sendetider i vår helgeplanlegger!
Som vanlig ønsker mange team å spare på dekkene til senere i helgen, og det var derfor en relativt rolig trening. Stenshorne ventet til det hadde gått et lite kvarter før han rullet ut på banen. Da satte han en foreløpig 8. tid, før han litt senere satte en foreløpig bestetid.
Han ble litt skjøvet nedover listen når nye førere forbedret sine tider, men Stenshorne forbedret seg igjen til andretid bak mesterskapsleder Rafael Camara.
Mot slutten av treningen kom Stenshorne ut på banen igjen og forbedret igjen sin egen tid i første sektor, men trafikk og et gulflagg som følge av Ugo Ugochukwus avkjøring medførte at Stenshorne rullet rett inn i pit, og at treningen tok slutt litt før oppsatt tid. Stenshorne var nummer 16 på listen, mens det var Rafael Camara som var raskest.
LES OGSÅ: Martinius tar skandalen rundt teamets eiere med knusende ro
RALLY: Denne helgen er det klart for Rally Portugal i Rally-VM, og torsdag morgen rullet det hele i gang med en kort shakedown I forkant av SS1 torsdag kveld.
Raskest av alle var M-Sports Martins Sesks, som er tilbake i aksjon denne helgen. Han kjører i år et deltidsprogram. Videre fulgte vinneren fra forrige VM-runde Kalle Rovanperä seks tideler lenger bak med sin bestetid.
I WRC 2 er Oliver Solberg igjen på plass, og denne gangen plukker han også poeng. Han var nest raskest i sin klasse på shakedown, marginalt bak Gus Greensmith.
Forøvrig er også Mads Østberg på plass, men det er denne gangen i kommentatorboksen hos Rally.TV. Rally Portugal ruller videre torsdag kveld - se alle sendetider i vår helgeplanlegger!
Rally Portugal - shakedown 1) Mārtiņš Sesks / Renars Francis M-Sport 3:52.3 2) Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen Toyota +0,6 3) Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe Hyundai +0,9 4) Sébastien Ogier / Vincent Landais Toyota +1,7 5) Ott Tänak / Martin Järveoja Hyundai +1,8 6) Elfyn Evans / Scott Martin Toyota +2,0 7) Josh McErlean / Eoin Treacy M-Sport +2,6 8) Takamoto Katsuta / Aaron Johnston Toyota +2,7 9) Adrien Fourmaux / Alexandre Coria Hyundai +3,2 10) Sami Pajari / Marko Salminen Toyota +3,7 11) Grégoire Munster / Louis Louka M-Sport +4,0 12) Gus Greensmith / Jonas Andersson Škoda +10,6 13) Oliver Solberg / Elliott Edmondson Toyota +10,6
RACING: Det nærmer seg 24-timersløpet på Le Mans der Fords fokus ligger på GT3-klassen, hvor blant annet vår egen Dennis Olsen er på plass som en helt sentral brikke.
Samtidig er det knyttet stor interesse til 2027-sesongen, når Ford går inn i toppklassen i Langdistanse-VM med et LMDh program. Det regelverket tillater å også delta i amerikanske IMSA, hvor Ford i dag deltar i GT3-klassen, men det blir ikke slik i toppklassen med det første.
– Det tidligste ville vært 2028, forteller Ford-direktør Mark Rushbrook til Sportscar 365.
Fra før er det klart at Ford skal samarbeide med Genesis om driften i VM. Det er også klart at bilen skal testes på bane om et knapt år. I tillegg har de blitt enige med produsenter av chassis og motor, og dette vil bli annonsert senere i år. Etter det får vi til slutt vite hvem som skal kjøre for teamet, og med norske øyne er det naturlig nok et håp om å få se Dennis Olsen i toppklassen.
– Gjennom resten av dette året vil vi annonsere vår chassispartner, deretter teamet vårt og så førere etter det, sa Rushbrook.
RACING: Denne uken kom startlisten ut for 24-timersløpet på Spa-Francorchamps, kanskje det mest prestisjefylte enkeltløpet i verden for GT3-klassen. Løpet inngår både i langdistansedelen av GT World Challenge Europe, samt Interncontinental GT Challenge, og består da utelukkende av GT3-biler.
Og i år er det ny rekord. Intet mindre enn 76 biler i en og samme bilklasse, fordelt på fem særskilte førerklasser basert på lisensgradering. Dette er da Pro, Gold, Silver, Bronze og Pro-Am.
Per nå står én nordmann oppført på startlisten, og det er ikke overraskende Christian Krognes, som kjører fullt europeisk GT World Challenge-program sammen med Walkenhorst Motorsport, som fabrikkfører for Aston Martin. Krognes som forøvrig er blitt mest kjent for at han vant nettopp dette løpet tilbake i 2018.
LES OGSÅ: Christian blir fabrikkfører for Aston Martin
Men det er ikke utenkelig at flere nordmenn er på plass. Både Audi-teamet Sainteloc Racing og Porsche-teamet Dinamic GT har ledige seter i sine påmeldte biler, og begge disse teamene har nordmenn knyttet til seg. For Sainteloc kjører Marcus Påverud i International GT Open, og har kjørt 24-timeren på Spa tidligere. Påverud bekrefter at han er i forhandler om å fylle dette ledige setet som teamet har.
Enda større sannsynlighet er det at Marius Nakken endelig får kjørt løp igjen etter at han foreløpig har et uavklart program for 2025. Nakken har mange års tilknytning til Dinamic, og har attpå til deltatt på testene på banen denne uken. Sunnmøringen bekrefter også at han er nær en formell avtale om å få kjørt 24-timersløpet på Spa-Francorchamps.
LES OGSÅ: Dennis Olsen tilbake på pallen: – Veldig god forberedelse til Le Mans
En nordmann som mest sannsynlig ikke kommer til starter Dennis Olsen. Ford stiller med to biler i 24-timeren, og har rent formelt ett gullsete åpent, men etter det Parc Fermé forstår er ikke dette et sete som er forbeholdt Olsen, og Ford-føreren bekrefter selv at det ikke er noen ting som tyder på at han skal stille i år.
Max Verstappen og de andre Formel 1-førerne har som vanlig snakket om det ene og det andre i forkant av en ny Formel 1-helg. Denne gangen ble den regjerende verdensmesteren blant annet spurt om Christian Krognes.
Nye utfordringer venter for driftingtalentet Espen Rohde, som har lært av Fredric Aasbø på veien mot den internasjonale debuten.
– Du ser det er litt fake news, sier Martinius Stenshorne om alle ryktene rundt sitt eget team etter skandaleoppslagene den siste uken.
Mohammed Ben Sulayem endrer på reglene rundt banning, men det er mer under overflaten. Rapporter tyder på at FIA-presidenten vil gjøre flere kontroversielle endringer i forkant av årets presidentvalg.
Hvem var egentlig den raskeste rundt en enkelt runde, og hvor høy snittfart er det faktisk rundt banene? Eller hvor mange heatseire har egentlig de ulike førerne tatt? Nå har Parc Fermé satt tallenes tale fra Rallycross-NM i et nytt og interaktivt system fra de siste fem sesongene.